Startsida
Tillbaks till FaceBook


20100611
Nu ska jag berätta en sorglig historia som hände i levande livet, nämligen i eftermiddags.
Jag missade 15.02-tåget hem till Falköping från Göteborg, med några sekunder, jag såg det gå. Detta räknas inte som sorgligt, knappt ens förargligt. Det är sånt som händer. Dessutom såg jag med en snabb blick på skärmen med avgångstider att ett annat tåg skulle gå tio minuter senare. Ett tåg med fikavagn dessutom, vilket passade mig precis.
Jag slängde mig på det och fick mitt kaffe. Jag konstaterade att detta tåg tyvärr inte skulle stanna i Falköping, jag skulle bli tvungen att åka till Skövde och sedan ta ett annat tåg tillbaka till Falköping. Det är inte heller sorgligt. Jag skulle ändå spara tid jämfört med att vänta på nästa falköpingståg i Göteborg.
Jag började bläddra i min reselektyr, en underbar bok med tankar som ”Den som tiger samtycker inte, han söker efter ett större nej än det som finns i språket” (Horace Engdahl). Efter ett bra tag kom konduktören och jag tog fram min regionenrunt-biljett.
Den här biljetten gäller inte på det här tåget, sa konduktören. Inte ens detta är sorgligt, bara rejält förargligt.
Men jag trodde regionenrunt gällde på allt utom X2000, sa jag, det är de premisser på vilka jag köpt biljetten. Det här är ju ett intercitytåg.
Nu börjar det sorgliga.
Det här tåget är som ett X2000, sa konduktören, därför gäller inte biljetten. Du får köpa en ny biljett för 300.-.
Men hur ska jag kunna veta att det här intercitytåget är  som ett X2000, sa jag, det har ingen upplyst mig om.
Det har vi sagt i högtalarna och det står på Västtrafiks hemsida, sa konduktören. Jag hade inte hört ett ljud. Inte hade jag heller gått genom Västtrafiks hemsida för att se om det hade införts någon ny regel som jag inte kände till.
Jag blev upprörd och sa att jag vägrade köpa en biljett till. Konduktören insisterade men jag var envis.
Nu kom en medresenär och slog sig ner. Jag hörde vad ni pratade om sa han, och det är så att jag reser under precis samma omständigheter. Jag trodde också att regionenruntbiljetterna gäller på allt utom X2000, jag vill inte heller betala en biljett till. Konduktören blev efter en stund arg och tågade iväg men återkom med en överkonduktör. Det blev en lång palaver med diverse argument från min sida. Ju mer de insisterade desto envisare blev jag. Konduktörerna hotade med polis. Ni har inte giltiga biljetter och då skall ni betala, ropade de.
Övriga resenärer i restaurangvagnen började nu engagera sig. En företagare tyckte att SJ behandlar sina kunder hårresande illa. En ung man fjäskade för etablissemanget och uppmanade mig med långsam röst som visade hur lugn han var, att foga mig. Det skulle annars bara bli värst för mig själv.
Plötsligt saktade tåget in och en röst förklarade i högtalarna att vi skulle göra ett kort uppehåll i Herrljunga. Hela intercitytåget, nästan X2000! Kan vi inte stanna i Falköping i stället? undrade jag dock. Nu får ni gå av här, det kommer ett tåg om en timme, sade överkonduktören. Jag vägrar, sa jag, ring polisen. Det gjorde han. Seså, sa han sen, nu får du acceptera det här.
Efter en stund i Herrljunga började jag överväga att ge mig. Alla övriga resenärer drabbades ju, början till ett grupptryck började uppstå, även om det är oklart mot vem det riktade sig.
Nu förstår vi varför SJ har så mycket förseningar, sa en.
Men då började tåget rulla igen. På vägen mellan Herrljunga och Skövde ringde min medresenär till Västtrafiks kundservice och frågade vilka tåg man kan åka med på en regionenruntbiljett. Alla utom X2000, blev svaret sedan bröts samtalet p.g.a. dålig täckning. Medresenären ringde emellertid upp igen och fick tag på en annan handläggare, som fick vår situation förklarad för sig. Regionenrunt gäller på allt utom X2000, sade denna handläggare och tillade, det vet ju alla! Den tredje handläggaren var litet tveksam och bad att få återkomma efter att ha konsulterat Västtrafiks regelbok.
Sen kom vi till Skövde och sen åkte jag tillbaka till Falköping. Där passade jag på att gå in på det kontor som sålt biljetten till mig för att fråga vad man kan åka med på en sån här biljett. Allt utom X2000, svarade han och tillade, efter att jag tittat honom forskande i ögonen, och sen så finns det ytterligare några få tåg som är undantagna. Det är något som började helt nyligen, för en vecka sen eller så.
Så nu vet jag det.

bästa hälsningar, Björn T
Startsida